Where Hospitality
BLOSSOMS!
EL EN

Η Πάρος με μια ματιά

Το νησί της Πάρου στις Κυκλάδες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας. Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος, δίπλα στο νησί της Νάξου και κοντά στο νησί της Μυκόνου. Η Πάρος είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά, για τις εξαίσιες αμμώδεις παραλίες της, τα κρυστάλλινα νερά, τα γραφικά χωριουδάκια της, με τα ασβεστωμένα σπίτια τριγύρω από τα στενά πλακόστρωτα γραφικά μονοπάτια, σε όμορφη αντίθεση με τις πολύχρωμες μπουκαμβίλιες και τα όμορφα μπλε παρεκκλήσια . Η κύρια πόλη της Πάρου είναι η Παροικιά, ενώ το πιο κοσμοπολίτικο σημείο της Πάρου είναι η Νάουσα. Η Πάρος έχει πολλές παραλίες για όλες τις προτιμήσεις όπως και σημαντικά αξιοθέατα.

Αξιοθέατα Πάρου

Παναγιά Εκατονταπυλιανή
Η εκκλησία βρίσκεται στην Παροικιά, μόλις 200 μέτρα μακριά από το λιμάνι και είναι η πιο επιβλητική εκκλησία των Κυκλάδων αλλά και από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα, ηλικίας περίπου 1.600 χρόνων. Στις 15 Αυγούστου είναι η γιορτή της (και αργία) και γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Η ιστορία της ξεκινά από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του Τιμίου Σταυρού, η Αγία Ελένη σταμάτησε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε ένα μικρό ιερό αφιερωμένο στην Παναγία, με την υπόσχεση ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, τότε θα δημιουργήσει μια μεγάλη εκκλησία στο όνομα της Παναγίας. Αυτή η υπόσχεση κρατήθηκε από τον γιο της αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο. Στην εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στεγάζεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει σπάνια εκκλησιαστικά έργα τέχνης, ξυλόγλυπτα και κειμήλια από τη βυζαντινή εποχή.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Το μουσείο βρίσκεται ακριβώς πίσω από την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής. Παριανά κομμάτια του 3ου αιώνα είναι τα πιο σημαντικό εκθέματα - δίπλα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παροικιά εμφανίζει μια ποικιλία από αντικείμενα από τη Νεολιθική Εποχή, την Αρχαϊκή Περίοδο, την Κλασσική Περίοδο και τη ρωμαϊκή εποχή, όπως κεραμικά, μαρμάρινα ειδώλια, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και μάρμαρα.

Φράγκικο Κάστρο
Το Φράγκικο κάστρο της Παροικιάς χτίστηκε τον 13ο αιώνα, από τον Δούκα της Νάξου Μάρκο Σανούδος κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στο νησί. Είχε ενσωματώσει τμήματα αρχαϊκών και κλασικών ναών, εκ των οποίων μόνο ένα τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς εξακολουθεί να υφίσταται. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν μικρά εκκλησάκια που είναι χτισμένα σε τείχη του κάστρου.

Ιερό του Ασκληπιού
Στο λόφο της Αγίας Άννας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Παροικιά, βρίσκεται το ιερό του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού. Το ιερό χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., γύρω από μία πηγή. Ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, επίσης, υπάρχουν στην περιοχή.

Το ιερό του Δήλιου
Περίπου 1 χιλιόμετρο από την Παροικιά, πάνω σε ένα λόφο, βρίσκεται το ιερό του Δήλιου. Ο ναός ήταν ο τόπος λατρείας του θεού Απόλλωνα του Δήλιου. Η αρχική δομή χτίστηκε τον 9 ° - 8ο αιώνα π.Χ. Αργότερα, τον 5ο π.Χ. αιώνα, ένας νέος ναός αφιερωμένος στην Άρτεμη χτίστηκε επίσης.

Η κοιλάδα των πεταλούδων
Η Κοιλάδα των Πεταλούδων στα Ψυχοπιανά, περίπου 6 χιλιόμετρα από την Παροικιά, είναι η καλύτερη φυσική τοποθεσία στην Πάρο. Είναι μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από αυτό το παραμυθένιο μέρος, όπου χιλιάδες πεταλούδες φτερουγίζουν, δημιουργώντας μια εκπληκτική εικόνα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τις πεταλούδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Ενετικό κάστρο στη Νάουσσα
Το Ενετικό Κάστρο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάουσας. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από την Ενετική δυναστείας Σομμαρίπα. Σήμερα, είναι ημι-βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το λιμάνι της Νάουσας ήταν κάποτε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πειρατές που λυμαίνονταν του νησιού.

Ακρόπολη στις Κολυμπήθρες
Η Ακρόπολη, που βρίσκεται στις Κουκουναριές, πάνω από Κολυμπήθρες και χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ.. Μετά η Ακρόπολη καταστράφηκε από σεισμό και ένας γεωμετρικός οικισμός χτίστηκε στο ίδιο σημείο τον 10ο π.Χ. αιώνα και έγινε μια σημαντική πόλη μέχρι την Αρχαϊκή Περίοδο. Οι επισκέπτες που φτάσουν στο σημείο ανταμοίβονται με μία εκπληκτική θέα.

Το αρχαίο κοιμητήριο
Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Παρικιάς και χρονολογείται από τον 8ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. Το κοιμητήριο περιλαμβάνει τύμβους διαφόρων τύπων και από διάφορες εποχές.

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου
Η εκκλησία βρίσκεται στην Παρικιά και είναι γνωστή για την υπέροχη αρχιτεκτονική της, τα ξυλόγληπτα έργα της και τις μοναδικές Βυζαντικές εικόνες της.

Μοναστήρι Λογγοβάρδα
Η μονή δημιουργήθηκε το 1638 από τον μοναχό Παλαιολόγο. Είναι ένα εντυπωσιακό μοναστήρι με υπέροχες αγιογραφίες, εικόνες και μία άριστη βιβλιοθήκη.

Οι 3 μετα-Βυζαντινές εκκλησίες
Βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Παρικιά στο δρόμο προς τη Νάουσσα και είναι ένα συγκρότημα τριών ενδιαφέροντων μετα-Βυζαντινών εκκλησιών.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Η εκκλησία βρίσκεται στη Νάουσσα, είναι ο προστάτης των ψαροκάικων και είναι λευκή, παραδοσιακού ρυθμού.

Το αρχαίο λατομείο μαρμάρου
Το λατομείο βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό στο κέντρο του νησιού της Πάρους και χρησιμοποιούταν στην αρχαία Ελλάδα από το 3ο αιώνα π.Χ.

Λόφος Κέφαλος
Στο λόφο βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Μάρπησσα

Το αρχαίο ναυπηγείο
Το αρχαίο ναυπηγείο βρίσκεται στο Δρυό και είναι τοπθετημένο επάνω στην παραλία οπου υπάρχουν μεγάλα αρχαία αυλάκια στοα οποία γινόντουσαν οι επισκευές πλοίων και επίσης αρχαίες κατασκευές που σηκώναν τα πλοία για επισκευή, αλλά και σημείο στο οποίο ήταν το καταφύγειο των πλοίων.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας
Η εκκλησία βρίσκεται στις Λεύκες σε ένα λόφο πάν από το χωριό και αποτελείται από εντυπωσιακή πέτρινη κατασκευή.

Το μοναστήριου του Αγίου Ιωάννη Καπάρου.
Το μοναστήρι βρίσκεται περίπου 2.5 χμ από το χωριό Λεύκες.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Θαλασσίτη
Το παρεκκλήσι βρίσκεται στο Λογαρά και χτίστηκα των 13ο αιώνα μ.Χ

Το λαογραφικό μουσείο Σκορπιός
Το μουσείο βρίσκεται στην Αλυκή και περιλαμβάνει μεγάλη σειρά από πλοία μινιατούρες όπως ψαροκάικα, ιστιοπλοϊκά και διάφορα πλοία, κατασκευασμένα από τον καλλιτέχνη Βενέτο Σκιαδά.
x close
open